01 VIII 1944 POW Camp Shumen, March 1944 The Plateau of Shumen
 
B-24 "GIDI GIDI BOOM BOOM", или пътя на един екипаж
от Самоков до военнопленническия лагер в Шумен

доц. д-р. Станимир Ст. Станев

    По времето на Втората световна война, от 25 ноември 1943 г. до 25 септември 1944 г,. на платото край гр. Шумен е бил организиран военнопленнически лагер за англо-американски самолетни екипажи, свалени над България. На 8 септември 1944 г. от него са освободени 329 души, повечето от които американци [2]. На световната общественост не е известен факта, че към тези пленници по време на престоя им в лагера е било проявявано хуманно отношение и най-важното - техния живот е бил пощаден. Поради това, въпреки че повечето изказвания на бившите военнопленници за условията в лагера са негативни, отношението им към народа ни е добро [5]. Целта на настоящият доклад е да се установят подробности от залавянето, пътя на екипажа на един от самолетите от свалянето му до военнопленническият лагер в гр. Шумен, и факти от престоя му в България.
    От началото на месец април 1944 г. до 26 август 1944 г. ударите на 15 американска въздушна армия на Балканите са насочени предимно за унищожаване на петролните рафинерии край Плоещ. Българските изтребители избягват влизането в бой с многократно превъзхождащите ги сили при полета им към Румъния, а действат по способа "свободен лов" при завръщането на множеството малки групи или отделни самолети и прелитането им над България, което доста често е съпроводено с пускането на останалия бомбен товар [1].
    На 24 юни 1944 г. около 150 тежки бомбадировачи от 15 американска въздушна армия излитат от Италия за бомбардиране на петролните рафинерии около гр. Плоещ. В [2,3,4 и 5] е описан въздушният бой, който се води този ден над Вакарел, Ихтиман, Брезник и Самоков, когато българските летци свалят четири противникови бомбардировача. Преди достигането на целта, вероятно над Стара планина, поради повреда в двигател, бомбардировач Б-24 "Либърейтър", завива обратно и самостоятелно поема курс над България в югозападна посока, към базата си в Италия. Около 10 часа сутринта, в района на Самоков, единичния бомбардировач е прихванат от 5 български изтребители Ме-109. Над Самоков този ден са свалени 2 бомбардировача - единият пада в центъра на Самоков, а другият - при с. Доспей махала, Самоковско [1]. Установено е, че единият от тях е B-24 H-15-DT, сериен № 41-28846, с надпис в носовата част "Gidi Gidi Boom Boom", с № на опашката 55, принадлежащ на 717 бомбардировъчна ескадрила от 449 бомбова група, 47 бомбово крило [5,8]. Той е произведен от завода на компанията "Дъглас" в гр. Тулса.
    За стрелеца от горната кула на този бомбардировач сержант Робърт Джонсън и неговите колеги мисията до Плоещ на 24 юни е една от последните над Европа - екипажът е летял над Германия, Франция, Северна Италия, Австрия, Унгария, Румъния и България., за които дотогава е получил 41 мисийни кредитни точки. Според правилника, действащ тогава в американската бомбардировъчна авиация, след набирането 50 точки, екипажите са освобождавани от служба и връщани в САЩ. При полетите до цели в Румъния - Плоещ, Букурещ и Брашов, "Gidi Gidi Boom Boom" 12 пъти е пресичал северозападния ъгъл на територията на България. Самолетът участва и в бомбардирането на София на 17 април 1944 г. Тогава основната им цел е железопътната гара, но по думите на членове на екипажа не е изключено при това да са пострадали и цивилни граждани. Този факт по-късно е премълчаван от тях при разпитите, защото те са чувствали, че това веднага би влошило отношението на българите към тях. След въздушният бой с продължителност няколко минути на височина около 17 000 фута над Самоков, бомбардировачът е подпален, при това са ранени 4 души от екипажа - пилота, страничния и опашния стрелци и радиста. Според Робърт Джонсън, по време на боя е свален и един български изтребител Ме-109 от стрелеца на долната кула сержант Ръсел Байгни. Тези данни предстои да се проверят. Пилотът старши лейтенант Робърт Андерсън оставя самолета на автопилот, включва аварийния звънец, и на височина 15000 фута всички 10 члена на екипажа скачат от самолета. Благополучно отварят парашутите си и се приземяват в район около град Самоков, където са заловени веднага от български войници, вероятно от артерилийския полк. При приземяването сериозно нараняване на крака си е получил пилотът Робърт Андерсон, който е бил ранен още в самолета в лявата ръка.

Следваща страница


 
Bulgaria
United Kingdom - 17 POW's Serbia and Montenegro - 7 POW's
South Africa - 4 POW's Canada - 2 POW's
Croatia - 2 POW's Australia - 2 POW's
Nederlands - 2 POW's Slovenia - 1 POW
USA - 292 POW's

copyright © 2004 - Stanimir Stanev, Stanimir Zhelezov, Robert Johnson
stan@shu-bg.net